Söpäron

Serverar: 8 portioner

Köttgryta, på gränsen till köttsoppa, med rotfrukter. Enligt gammalt recept från trakterna kring norra Siljansbygden i Dalarna. Långkok, men enkel tillagning.

Ingredienser

  • 0,7 kg rimmat fläsk, fläsklägg, skuren i bitar
  • 0,5 kg rimmad oxbringa, skuren i bitar
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1,5 l vatten, så att det täcker köttet väl
  • 2 st kålrot, skuren i bitar
  • 6 st morötter, skuren i bitar
  • 0,7 kg potatis, skalad och skuren i bitar
  • Servering
  • 1 knippa persilja, finhackad
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i lagom stora "grytbitar", inte för små. Lägg i en stor gryta och fyll på vatten så att det täcker ordentligt. Koka upp och skumma av. Lägg i pepparkornen. Låt skjuda tills köttet är halvfärdigt.
    2. Skala och ansa kålroten och morötterna. Skär dem i stora bitar och lägg ner i grytan. Låt fortsätta sjuda. Fyll eventuellt på med mer vatten om det behövs för att täcka och salta eventuellt lite.
    3. Lägg i den delade, råskalade potatisen när köttet och kålroten nästan är färdiga.
    4. När kålroten och potatisen är färdigkokt, bör även köttet vara färdigt. (Ta upp en större köttbit och kontrollera genom att dela den med en kniv.)
    5. Servera med spad i djupa tallrikar. Strö över rikligt med hackad persilja. Bjud gärna senap till.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben