En riktigt gammaldags vetekrans med fyllning av smör, kanel och socker. Gör gärna dubbel sats så får du en extra krans att stoppa i frysen.
Ingredienser
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl socker
1/4 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 - 3 tsk malen kanel
Uppvispat ägg
ev florsocker
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av spadet, ägg, socker, salt och mjölet i omgångar. Arbeta degen tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en avlång kaka, ca 55 x 30 cm. Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel smidigt och bred fyllningen över kakan. Rulla ihop kakan från långsidan, lägg den på smord plåt och forma den till en krans.
- Skär snitt i kransen med ca 3 cm mellanrum. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda kransen i nedre delen av ugnen i 200° ca 20 minuter. Låt kransen svalna på bakgaller och sikta ev florsocker över.
Kommentarer (0)