Solkrans

Serverar: 1 portioner

Tid: 45 minuter

En riktigt gammaldags vetekrans med fyllning av smör, kanel och socker. Gör gärna dubbel sats så får du en extra krans att stoppa i frysen.

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/4 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 - 3 tsk malen kanel
  • Uppvispat ägg
  • ev florsocker
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av spadet, ägg, socker, salt och mjölet i omgångar. Arbeta degen tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en avlång kaka, ca 55 x 30 cm. Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel smidigt och bred fyllningen över kakan. Rulla ihop kakan från långsidan, lägg den på smord plåt och forma den till en krans.
    3. Skär snitt i kransen med ca 3 cm mellanrum. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda kransen i nedre delen av ugnen i 200° ca 20 minuter. Låt kransen svalna på bakgaller och sikta ev florsocker över.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben