Solrosrutor

Serverar: 24 portioner

Supergoda!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl lättmjölk
  • 1/2 dl matolja
  • 1 1/2 dl rostade solroskärnor
  • 1 1/2 tsk salt
  • Ca 12-13 dl vetemjöl special
  • Pensling och garnering
  • Uppvispat ägg
  • Solroskärnor
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
    2. Tillsätt rostade solroskärnor, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
    3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Lägg degen i en 30 x 40 cm stor långpanna klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen så att den täcker hela långpannan.
    4. Skär degen i rutor med en oljad vass kniv. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.
    5. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
    6. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Annicapet 23 juli 2008

    Gott bröd o smidigt att göra. Blir en favvo hos oss! Annica.

    Smulpajen 28 juli 2008

    Lätt att baka, och degen blev elastisk och fin. Men tyvärr var det lite torrt i mitt tycke. Nästa gång provar jag att göra en polish (fördeg) eller kanske med vetesurdeg och ser om det blir saftigare.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben