Sommarlaxpaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 45 minuter

Läcker och matig laxpaj med smak av dill och pepparrot.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 300 g lagrad riven ost
  • 130 g kallrökt lax i tunna skivor
  • 3 ägg
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 dl finklippt dill
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 dl kesella
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta samman mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda till en smidig deg, gärna i matberedare. Låt vila svalt ca 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 26 cm i diameter. Klä degkanten med en folieremsa så att den inte sjunker ner. Förgrädda pajskalet i 15 min. Fördela hälften av osten i det förgräddade pajskalet och täck med laxskivorna, ta undan en skiva för garnering. Strö över resterande ost. Blanda samman ägg, mjölk, dill, pepparrot, kesella och svartpeppar och häll över. Grädda pajen i 30 min. Garnera med en laxros, några citronskivor och en dillkvist vid serveringstillfället.

    Kommentarer (2)

    maritat 24 augusti 2008

    Blev populär som förrätt vid kräftskivan rekomenderas varmt. Alla ville ha receptet tack för att du delar med dig av det.

    Grillat 15 mars 2010

    Helt OK. Kände väldigt lite smak av laxen eftersom det var så mycket dill.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben