Serverar: 20-25 portioner
En ljuvlig tårta med underbar chokladbotten och två olika fyllningar som gör att smaklökarna jublar. En perfekt tårta till studentmottagningen eller den "speciella" festen!
Bli inte avskräckt av de många olika momenten, den är lätt att göra, men tar ganska lång tid. Men det är det värt!!
Ingredienser
Botten
225 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl grovt hackade pecannötter eller 2,5 dl solrosfrön
Fyllning 1 Chokladmousse med chili
450 g mörk choklad
9 äggvitor
1 röd färsk chilifrukt
9 äggulor
Fyllning 2 Lime- och basilikamousse
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsyoughurt
1,5 dl florsocker
0,5 kruka finhackad basilika
5 gelatinblad
4 limefrukter
Gelé
2,5 gelatinblad
1 dl outspädd flädersaft
1 dl vitt vin
0,5 dl vatten
Skalet av två limefrukter
Instruktioner
- Tårtbotten:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pröst. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och tillsätt till äggblandningen.
Rör ner smöret och nötterna.
Klä en långpanna med korslagda smörade bakplåtspapper. Om du vill ha en lite högre, fyrkantigare tårta kan du använda dig av en något mindre långpanna, ca 30 x 30 cm.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 30 min. Låt tårtan kallna.
- Fyllning 1:
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Vispa äggvitorna ganska styvt. Ta bort kärnorna och mellanväggarna ur chilin och finhacka.
Ta chokladen från värmen och blanda ner äggulorna och chilifrukten. Bred ut chokladmoussen på tårtbotten och ställ tårtan i frysen i minst 30 minuter tills moussen har stelnat.
- Fyllning 2:
Vispa grädden lätt. Blanda creme fraiche, matlagningsyoughurt, florsocker och basilika.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Riv skalet av 2 tvättade limefrukter och spara det. Pressa saften från alla 4 frukterna.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i limesaften. Häll gelatinet i youghurtsmeten under omrörning. Vänd ner den lättvispade grädden. Bred ut limemoussen över chokladmousslagret och låt stelna i rumstemperatur. Sätt sedan in tårtan i frysen igen.
- Gelé:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
Blanda saft, vatten och vin i en kastrull och koka upp. Dra sedan från värmen.
Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält i den varma saftblandningen. Tillsätt limeskalen.
Häll den avsvalnade gelén över limemoussen och låt stelna i kylen.
Jämna till tårtans kanter med en kniv och garnera med olika frukter tex kiwi, sharonfrukter, passionsfrukter och basilikablad.
Kommentarer (1)
Whooow....ser fram emot att baka och smaka denna annorlunda tårta......mums!!!!!!!!!!// MatHanna