Sommarsemla

Här har mandlarna hamnat i en gräddad glasyr ovanpå den stora vetebullen istället för inuti. Naturligtvis blir den extra god med hemlagad vaniljkräm som fyllning.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • ½ dl socker
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 1 ½ dl mandel
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl grädde
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 msk vetemjöl
  • Kräm
  • 3 dl vaniljvisp
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke, smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen svalna till fingervärme. Häll den över jästen och rör sedan ner salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Skålla, skala och flisa mandlarna. Blanda socker, grädde, citronskal och mjöl och koka upp under omrörning. Rör till sist ner mandelflisorna.
    4. Arbeta degen smidig och kavla ut den till en rund kaka. Låt den jäsa övertäckt på en plåt i ungefär 20 minuter. Bred sedan ut glasyren över den och grädda i ungefär 20 minuter. Vispa vaniljvisp undertiden.
    5. Låt semlan kallna övertäckt och skär sedan upp den, bred ut vaniljvisp på underdelen. Lägg på överdelen igen och ställ kallt fram till servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben