Här har mandlarna hamnat i en gräddad glasyr ovanpå den stora vetebullen istället för inuti.
Naturligtvis blir den extra god med hemlagad vaniljkräm som fyllning.
Ingredienser
25 g jäst
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
1 krm salt
½ dl socker
Ca 5 dl vetemjöl
Glasyr
1 ½ dl mandel
3/4 dl socker
1 dl grädde
Rivet skal av 1 citron
1 msk vetemjöl
Kräm
3 dl vaniljvisp
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke, smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen svalna till fingervärme.
Häll den över jästen och rör sedan ner salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg.
Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skålla, skala och flisa mandlarna.
Blanda socker, grädde, citronskal och mjöl och koka upp under omrörning. Rör till sist ner mandelflisorna.
- Arbeta degen smidig och kavla ut den till en rund kaka. Låt den jäsa övertäckt på en plåt i ungefär 20 minuter.
Bred sedan ut glasyren över den och grädda i ungefär 20 minuter.
Vispa vaniljvisp undertiden.
- Låt semlan kallna övertäckt och skär sedan upp den, bred ut vaniljvisp på underdelen. Lägg på överdelen igen och ställ kallt fram till servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)