Spanakopita

Serverar: 4 portioner

Supersmaskig, värmande grekisk paj/gratäng.

Ingredienser

  • 1 förpackning filodeg, ca 500 g
  • Ca 500 g fryst spenat eller mangold
  • 1 gul lök, hackad
  • 1/2 dl hackad persilja eller dill
  • Ev 1 tsk mynta
  • Ca 200 g fetaost eller hälften fetaost och vanlig ost
  • 1-2 ägg
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Fräs löken lätt i olja. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat bort.
    2. Ta kastrullen av värmen och rör i ägg, persilja, mynta och smulad ost. Salta och peppra, men jag rekommenderar att du först smakar av fetaosten - vissa sorter är väldigt salta och då bör du kanske inte tillsätta mer.
    3. Pensla en rektangulär ugnsform (ca 25x 30cm) med olja. Klä formen med hälften av filobladen (ca 6 blad). Pensla ev lite olja mellan några blad. Bladen kommer att hänga över formkanten.
    4. Häll i fyllningen och bred ut den. Vik in kanterna av degen (pensla lite i vecken), så att fyllningen håller sig på plats. Täck över med resterande filodeg.
    5. Grädda i 180° ugn i ca 25-30 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.
    6. Tips: Brukar bli väldigt mycket deg, så hittar du en förpackning om 250 g räcker det.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    goudoulas 10 maj 2011

    Hej Anki, Ge receptet till din kock och njut ! (om han lyckas med pajen)

    7201 29 juli 2011

    detta är det godaste jag vet........

    Daliaflicka 31 juli 2011

    Anki..?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben