Speculaas är holländarnas svar på vår pepparkaka. Den avnjuts med eftermiddagste. Den mest populära speculaasperioden är kring firandet av Sinterklaas den 5 december. Kakorna är mycket lättbakade, inget kavlande alls.
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
1½ dl brun farin
½ tsk bakpulver
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddpeppar
½ tsk mald kanel
½ tsk mald muskotblomma eller muskotnöt
125 g smör
Garnering
3 msk mandelspån
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienserna i en matberedare och kör snabbt till en deg. Forma degen till en ca 25 cm lång rektangel, 3 cm bred och 5 cm hög. Plasta degen och låt vila 30 min i kyl
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär längden i tunna raka skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera varje speculaas med ett mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Kommentarer (0)