Ett riktigt mättande bröd som du står dig länge på. Så fullt av frön, nötter och havregryn att man känner sig som en superhjälte. Brödet är helt glutenfritt om du använder ren havre, som inte är kontaminerad av gluten.
Ett bröd helt fritt utan mjölkprodukter och mjöl.
Ingredienser
5½ dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl rostade mandlar
1 dl rostade hasselnötter
1 dl torkad frukt, t.ex. aprikoser, russin, dadlar, blåbär och tranbär
1 dl linfrön
2 msk fiberhusk
3 msk krossade linfrön
1 tsk salt
2 msk agavesirap
½ dl kokosolja
6 dl vatten
Instruktioner
- Olja en brödform på 1½ liter.
- Blanda havregryn, solrosfrön, pumpafrön, rostade mandlar och hasselnötter, torkad frukt, linfrön, fiberhusk, krossade linfrön och salt i en bunke. Blanda agavesirap, kokosolja och vatten i en annan bunke och rör sedan ner det i de torra ingredienserna.
- Blanda väl innan du häller ner degen i den förberedda formen och slätar till ytan bäst du kan. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
- Grädda brödet i 200 grader i 1 timme. Testa med en sticka, det ska vara torrt i mitten. Låt brödet vara kvar i formen en stund innan du stjälper upp det.
Kommentarer (1)
Rekommenderas varmt, toppengott bröd som Mattias Kristiansson har i sin bok Välkommen till Vegoriket.