Surdegskakor

Serverar: 30 portioner

Gott surdegsbröd som inte kräver mycket arbete men tid, dvs dagar.

Ingredienser

  • 1:a dagen
  • ½ paket jäst
  • 1 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågsikt
  • 4:e dagen
  • 2 dl ljummet vatten
  • 5:e dagen
  • 1 liter kokande vatten
  • 1 liter grovt rågmjöl
  • 1 liter grahamsmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl
  • ½ dl sirap
  • 2 msk salt
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • 1 msk kummin stött i mortel
  • Instruktioner

    1. 1:a dagen: Rör ut jästen i vattnet. Arbeta in rågsikten. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme 3 dagar. Surdegen har då fått en syrlig doft.
    2. 4:e dagen: Rör ut surdegen i 2 dl ljummet vatten och låt blandningen stå tills det bildas små gasblåsor. Det brukar ske efter 12-24 tim.
    3. 5:e dagen: Häll rågmjölet i en bunke och slå det kokande vattnet över. Rör om. Låt blandningen svalna till ca 45 grader. (Det tar ca 1½ tim med hjälp av omrörning) Rör sedan i surdegsblandningen och låt degen jäsa upp, det tar ca 60 min. Tillsätt sirap och kryddorna. Ta undan 2 dl av vetemjölet till utbakning och arbeta in resten av vetemjölet och grahamsmjölet. Låt jäsa ca 1½ tim. Knåda degen på bakbordet och kavla ut den 1 cm tjock. Är degen kladdig mjöla bakbordet generöst. Ta med mått ut små runda kakor, ca 30 st. Nagga och gör ev ett hål mitt i kakan med äppelpipa om du har. Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 45 min. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Pensla brödet med vatten då de tagits ut ur ugnen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben