Verkligen goda munkar. Dom tog snabbt slut när barnen kom hem ialf :-)
Ingredienser
50 g smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
1/4 paket (ca 12 g) jäst
1 msk socker
1 kryddmått salt
2 äggulor
Ca 5 dl vetemjöl
Olja till fritering
Strösocker
Instruktioner
- Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 °). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Blanda i socker, salt, äggulor och mjöl. Rör samman degen väl. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
- Kavla ut degen med lätta tag på mjölat bakbord så den blir ca 1 cm tjock. Ta ut ca 20 rundlar (ca 6 cm i diameter) med mått. Täck över och låt dem jäsa ca 30 min.
- Värm fettet till 180°. Lägg ner några munkar i taget.
Fritera dem vackert guldbruna, ca 1 min på varje sida. Låt munkarna rinna av på hushållspapper. Vänd dem i socker.
- Servera varma eller kalla.
- Så här gör man syltmunkar:
Kavla ut degen. För att få lagom utrymme för varje syltmunk: Markera lätt 10 rundlar på halva degen. Lägg en klick fast sylt, t ex av aprikos, mitt på ringarna.
- Vik över den andra deghalvan. Ta ut rundlar där upphöjningarna med sylt syns.
- Tryck till kanterna och fritera.
- Jag tog ett glas och gjorde rundlar. Sen satte jag sylt i mitten på en och satte på den andra och tryckte ihop kanterna. Tyckte det var enklast.
Hallonsylt och Hjortronsylt var en stor succé
Kommentarer (3)
noob
noob
noob