Syskonkrans

Serverar: 1 portioner

Tätt intill varandra, som syskon i en ring, gräddas de fyllda bullarna. Denna kaka lär härstamma från den westfaliska orten Soest.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • 25 g smör eller margarin, rumstempererat
  • Fyllning
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 tsk malen kanel
  • 3 msk finhackade nötkärnor
  • Pensling
  • Ägg
  • Glasyr
  • 1/2-1 dl florsocker
  • 1/2-1 msk vatten
  • 1-2 msk finhackade nötkärnor
  • Instruktioner

    1. Smula ned jästen i degbunken. Ljumma mjölken till 37°, häll den över jästen och rör tills den är upplöst. Blanda i sockret och ca hälften av mjölet. Klicka i matfettet och arbeta in det i degen. Tillsätt ytterligare litet av mjölet och arbeta tills degen släpper degbunkens kanter.
    2. Strö ett tunt lager mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
    3. Förbered under tiden fyllningen. Rör matfettet smidigt med socker och kanel.
    4. Knåda in resten av mjölet i degen och kavla ut den till en rektangulär platta, 30x45 cm. Bred på fyllningen och strö på nötterna. Rulla ihop degen från långsidan till en fast rulle. Skär den i 9 jämnstora bitar och lägg dem med snittytan uppåt i en smord hålform, ca 24 cm i diameter.
    5. Jäs kransen under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda på galler på botten av ugnen i 225° ca 10 minuter. Flytta sedan upp gallret en fals och grädda kransen ytterligare ca 10 minuter.
    6. Låt kransen svalna något i formen och stjälp sedan försiktigt upp den på ett galler. Vänd och låt den kallna med ovansidan uppåt.
    7. Rör ut florsockret med litet vatten och bred glasyren på kransen. Strö över nötter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben