Szalagos fánk

Ungerska munkar

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g jäst
  • 1 msk florsocker
  • 60-80 g smält smör
  • 3 äggula
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rum (kan uteslutas)
  • Vetemjöl till kavlingen
  • Fritering: ca 1 l rapsolja
  • Garnering: florsocker, aprikossylt
  • Instruktioner

    1. Värm upp mjölken till 37 grader och smula ner jästen i den. Blanda sedan alla ingredienser (förutom oljan till friteringen, florsockret till garneringen, vetemjöl till kavlingen) ordentligt i matberedare i 10 minuter och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.( degen ska vara ganska lös). Kavla degen till en platta ca 1 cm tjock och stansa rundlar med diametern på ca 5 cm. Låt den jäsa till dubbel storlek.
    2. Förbered fritösen och när oljan är riktigt varm kan man börja fritera. Efter 1-2 minuters fritering, då de fått en gyllengul yta på ena sidan ska de vändas så de får en gyllengul färg på andra sidan också. Lägg sedan upp dem på hushållspapper. Pudra över florsocker och servera med aprikossylt.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben