Har dessa i ugnen nu :) Brukade köpa Tebirkes när jag gick på gymnasiet...Detta recept hittade jag i boken "Bröd från bagels till tunnbröd" av Göran Söderin och George Strachal.
Ganska intressant bok med många recept jag önskar att prova.
Observera att bröden ska jäsa tre gånger...
Ingredienser
Första steget - fördegen
20 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
Ca 300 g vetemjöl
Andra steget
50 g rumstempererat smör
10 g havssalt
20 g socker
Ca 400 g vetemjöl
Ca 100 g smör att bre på degen
Ca 1 msk vallmofrö efter smak eller ca 1 dl riven ost att strö på bröden
Instruktioner
- Gräddas i ånga 250-210 grader
- Blanda ingredienserna till fördegen. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt mjölet. Knåda väl. Låt degen jäsa i en timme..
- Blanda ingredienserna med fördegen och knåda väl. Låt degen jäsa i ca 10 minuter.
- Kavla sedan ut degen till en rektangel på c:a 30x40 cm. Bred rumstempererat smör på två tredjedelar av degrektangelns långsida. Vik in den osmörade tredjedelen över hälften av den smörade delen, och vik sedan över den kvarvarande tredjedelen. Vänd på degen och kavla försiktigt så att degen blir lite tunnare.
- Skär ut ca 15 trianglar och lägg dem på smord bakplåt. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrån eller riven ost. Låt bröden jäsa till dubbel storlek.
- Sätt in bröden i ugnen på 250 gr. Spraya vatten på ugnsbotten och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210 gr. och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Kommentarer (1)
Hej, bakade som sagt dessa igår och sätter eget betyg 5. Tänkte lägga till lite omvandling. 100g vetemjöl fint ca 1,6 dl. 100g rågmjöl fint knappt 2 dl 100g rågsikt ca 2,2 dl 100g grahamsmjöl ca 1,7 dl 100g rågmjöl grovt ca 2,5 dl 100g kornmjöl ca 2 dl 100g rågsurdeg knappt 1 dl 100g strösocker knappt 1,2 dl 100g sirap c.a 0,7 dl 10g salt ca 1 tsk 10g olja ca 0,5 msk