Tekakor med fullkorn och kvarg
Härligt luftiga tekakor med kvarg, vetemjöl special fullkorn och utan tillsatt fett. Goda och lite nyttigare.
Ingredienser
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g Jäst
2 msk honung
1 äggula
1 tsk salt
250 g kvarg
11 dl vetemjöl special fullkorn (600 g)
Instruktioner
- 1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen.
3. Tillsätt honung, äggula, salt och kvarg.
4. Blanda ner mjöl och knåda ihop till en smidig deg.
5. Strö lite mjöl över degen, lägg över en handduk och låt degen jäsa 45 min.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar.
7. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.
8. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga med gaffel.
9. Låt bröden jäsa 20 min. Sätt ugnen på 250°.
10. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min.
11. Låt svalna på galler.
- Servera tekakorna nybakade. De håller sig fina några dagar men går också bra att frysa.
- Alternativ för ännu godare smak:
25 g jäst.
Låt degen jäsa 2-3 timmar.
Fortsätt enligt receptet.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Kan man lägga degen i kylen, och grädda tekakorna på morgonen till söndagsfrukosten?
Javisst! Det går bra att baka ut tekakorna och låta dem kalljäsa i kylen över natten. Nybakat till frukost!