Vill du bjuda på en riktigt god dessertpaj efter maten är det här ett bakverk för dig! En vackert marmorerad paj med ljuvlig choklad- och kaffefyllning, mums!
Ingredienser
50 g smör
200 g savoiardikex
100 g riven mandelmassa
1 ägg
1-2 msk mandellikör, t ex amaretto
Fyllning
250 g mascarponeost
400 g färskost, t ex philadelphiaost
2 dl strösocker
3 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk vaniljsocker
5 cl rom
200 g mörk choklad
1 msk espressokaffe
½ dl kaffelikör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Lägg kexen i en matberedare med kniven isatt och kör tills det blivit smulor eller lägg kexen i en plastpåse och kavla sönder kexen till smulor. Häll smöret över smulorna i en bunke. Rör ner mandelmassa, ägg och mandellikör. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulmassan i formen.
- Gör fyllningen: Rör ihop mascarponeost, färskost och socker i en bunke. Separera äggen. Vispa ner äggulorna i ostsmeten. Fördela smeten i två bunkar. Rör ner mjöl, vaniljsocker och rom i den ena bunken med smet.
- Dela chokladen i mindre bitar och smält den på svag värme. Blanda ner kaffe och kaffelikör. Rör ner chokladkrämen i den andra bunken med smet.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner hälften av den vispade äggvitan i vardera smet. Häll smeten i formen, växla mellan mörk och ljus. Dra en gaffel genom smeten så att kakan blir vackert marmorerad.
- Grädda kakan cirka 45 minuter eller tills den är gyllenbrun. Stäng av ugnen och låt gärna kakan stå kvar i eftervärmen. Låt kakan svalna helt innan den serveras.
Kommentarer (0)