Tiramisustubbe

Serverar: 10 portioner

Den vackra stubben är en rulltårta deluxe! Hasselnötsmaräng varvas med choklad- och kaffekräm. Galet gott!

Ingredienser

  • 6 stora äggvitor
  • ½ dl + 2 dl socker
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl Maizena majsstärkelse
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g malda hasselnötter
  • 2 msk Tia Maria eller Kahlúa likör
  • ½ apelsin, rivet skal och saft
  • Kaffekräm
  • 3 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk socker
  • 2 tsk espresso snabbkaffepulver
  • 50 g mörk choklad, hackad eller chokladknappar (Odense)
  • 250 g mascarponeost, rumsvarm
  • 2 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Chokladfigurer
  • 100 g mörk choklad
  • Strössel
  • Garnering
  • Kakao
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa äggvitorna med ½ dl socker på medelhastighet till ett vitt skum. Tillsätt 2 dl socker, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Blanda florsocker, majsstärkelse, vaniljsocker, kakao och malda hasselnötter. Vänd ner blandningen i marängsmeten.
    3. Fyll en spritspåse och spritsa långa strängar, eller bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i en rektangel, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.
    4. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet som bottnen gräddats på. Blanda likören med apelsinskal och -saft. Ringla blandningen över bottnen.
    5. Kaffekräm:
    6. Blanda äggulor, mjölk, grädde, majsstärkelse, socker och kaffepulver i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta krämen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Låt krämen bli rumstempererad.
    7. Vispa mascarpone och florsocker fluffigt. Vispa grädden. Rör ut mascarponen med lite grädde och tillsätt sedan resterande grädde och kaffekräm. Bred 2/3 av krämen över nötbottnen. Vik och rulla ihop "stubben" med hjälp av bakplåtspapperet, se till att skarven kommer neråt. Ställ rullen i kylen.
    8. Chokladfigurer:
    9. Smält chokladen och bred ut den 1-2 mm tunt på bakplåtspapper. Strö över strössel. Ställ i kylen för att stelna. Ta chokladen ur kylen och låt den bli rumstempererad. Ta ut valfria figurer med pepparkaksmått. Kyl igen innan de tas upp.
    10. Spritsa eller klicka ut resterande kräm på rullen. Sätt i chokladfigurer och pudra över kakao.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben