Tomtetårtan

Serverar: 8-10 portioner

En riktigt smaskig tårta hör julen till! Årets jultårta är lätt att laga, går utmärkt att frysa är superbt god. Den passar lika bra till kaffet som till efterrätt.

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 rivna bittermandlar
  • 2 ägg
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Chokladmousse
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Julmarsipan (tex tomtefigurer)
  • Chokladströssel
  • Instruktioner

    1. Blanda mandelmassan med bittermandel, ägg, crème fraiche och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en väl smord och bröad form , ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 minuter. Pröva med en sticka! Låt kakan kallna helt.
    2. Smält blockchokladen. Rör ner äggulorna, en i taget och låt smeten svalna. Tillsätt chokladen till den vispade grädden. Bred krämen på kakan. Låt tårtan stå kallt någon timme. Garnera kakan innan den serveras. Den bör ätas kylskåpskall.
    3. Tips! Tårtan går bra att frysa. Äts gärna halvtinad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben