Den här tårtan är ett gammalt recept från min mormor som kom från byn Torrbo i Dalarna. Vi gjorde alltid den här när någon fyllde år.
Tårtan blir bäst om den läggs ihop dagen före servering så att mandelkrämen får safta till bottnarna ordentligt.
Ingredienser
Tårtbotten
4 ägg
3 dl socker
1 ½ dl potatismjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ msk vatten
Mandelkräm
1 ½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 ägg
4 dl mjölk
40 g riven mandel
40 g smör
1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Gör så här:
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Rör ner potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i ägg-sockerblandningen.
Tillsätt vattnet sist.
Värm en liten långpanna (ca 20X30 cm) och smält smör i den. Smeten ska räcka till 3 formar.
Grädda i 225º, ca 8-10 min. Låt svalna på galler.
- Mandelkräm
Vispa socker, mjöl och ägg.
Koka upp mjölken och vispa ner sockerblandningen. Koka upp igen. Låt kallna.
Rör ner riven sötmandel, smör och vaniljsocker i den kalla krämen.
Rör tills smöret löst sig i krämen.
- Bred ut krämen mellan bottnarna. Garnera med vispad grädde och någon favorit frukt.
Kommentarer (1)
"Smeten ska räcka till 3 formar." Bakar man 3 stycken 20 x 30 cm eller hur?