Torrbotårta

Den här tårtan är ett gammalt recept från min mormor som kom från byn Torrbo i Dalarna. Vi gjorde alltid den här när någon fyllde år. Tårtan blir bäst om den läggs ihop dagen före servering så att mandelkrämen får safta till bottnarna ordentligt.

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 ½ dl potatismjöl
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ msk vatten
  • Mandelkräm
  • 1 ½ dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 40 g riven mandel
  • 40 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Gör så här:
    2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i ägg-sockerblandningen. Tillsätt vattnet sist. Värm en liten långpanna (ca 20X30 cm) och smält smör i den. Smeten ska räcka till 3 formar. Grädda i 225º, ca 8-10 min. Låt svalna på galler.
    3. Mandelkräm Vispa socker, mjöl och ägg. Koka upp mjölken och vispa ner sockerblandningen. Koka upp igen. Låt kallna. Rör ner riven sötmandel, smör och vaniljsocker i den kalla krämen. Rör tills smöret löst sig i krämen.
    4. Bred ut krämen mellan bottnarna. Garnera med vispad grädde och någon favorit frukt.

    Kommentarer (1)

    sipika 8 juli 2012

    "Smeten ska räcka till 3 formar." Bakar man 3 stycken 20 x 30 cm eller hur?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben