Tortellinigratäng med bacon och purjolök

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 30 minuter

Detta är en väl beprövad maträtt hos oss som alltid alltid går hem hos stora och små. Jag tycker det är en "vardagsrätt" men vi har haft bjudningar med den - framförallt när det kommer större familjer är det en bra grej. Nedan mängder är en rekommendation, men själv gör jag gärna lite mer av allt...och häller på rätt bra med kryddor eftersom vi gillar kryddstark mat och SÅS. ;-) Byt gärna ut någon krydda mot annan, vi har haft varianter med färsk timjan ibland, oregano ibland, persilja osv. Går att kombinera i det oändliga!

Ingredienser

  • 2 paket tortellini efter eget smak och tycke à 250 g
  • 2 paket bacon à 140 g, som skärs i mindre bitar
  • 1 halv purjolök i skivor eller stavar
  • 2 ½ dl crème fraiche
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 1 ½ dl chilisås
  • 2-4 tsk salt
  • 1 tsk curry (i mitt tycke är Santa Marias godast)
  • 2 krm chilipeppar
  • Vitpeppar efter eget tycke
  • Svartpeppar efter eget tycke
  • 1 ½ dl riven gratängost
  • Instruktioner

    1. Koka först tortellinin enligt paketets beskrivning Häll därefter av i durkslag och "smörj" med lite olja. Häll över i ugnsfast form.
    2. Under tiden tortellini kokar, stek/fräs upp baconbitar och tillsätt purjolök mot slutet så allt blir mjukt.
    3. Lägg bacon och purjolöksblandingen över tortellinin i den ungsfasta formen.
    4. Blanda crème fraiche, grädde, chilisås och kryddor i en bunke, smaka av och tillsätt fler kryddor eller mer chilisås om ni gillar det.
    5. Häll såsblandningen över tortellini och bacon/purjoröran och ställ in i ugnen i 200 grader i 7-10 minuter. Ta ut och höj ugnen till 225 grader, häll den rivna osten över gratängen och gratinera i ugn i 5 minuter till.
    6. Servera med en härlig grönsallad och kanske en bit bröd!

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    Starlight-78 8 november 2010

    Det här får full pott från oss, jättegott och hyfsat smidigt att göra en vardagkväll. Jag använde ICA:s färska tortellini med oliver och tomat i, det blev mums! Tack för ett recept som kommer användas flitigt här!

    the__crow 23 januari 2011

    Kanon gott!!

    HungrigaVargen 17 februari 2011

    Mycket gott! Jag och min familj testade det här receptet till kvällens middag, och det blev en succé! Ett recept som givet kommer att återanvändas! Tackar...!

    Sinnika 17 augusti 2011

    Tack för ett underbart gott recept! :)

    monicadanell 11 december 2011

    kanon gott

    bibicarlsson 25 mars 2014

    Supergod gratäng. Maken älskar den. Tack för ett jättebra recept.

    Miaria 25 februari 2015

    Hej Man kan ju alltid variera innehållet beroende vad man gillar. Jag brukar steka rökt skinka , purjo, vitlök o champinjoner o ha i. Såsen kan man ju blanda med grädde, tacosås, mjukost o ja vad MSN vill igentligen. Huvudsaken är att det inte blir för torrt.

    Miaria 25 februari 2015

    Det skulle vara VAD man vill.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben