Toscakaka med fiber och frön

Serverar: 10-12 portioner

Grahamsmjöl istället for vetemjöl i smeten gör den här kakan lite, lite nyttigare. Toscakakans klassiska glasyr av flagad mandel har bytts ut mot smakrika pumpa-, sesam- och vallmofrön.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • Rivet skal av 1 citron
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • Smör till formen
  • Glasyr
  • 1 1/2 dl blandade frön, t.ex. pumpa-, sesam- och vallmofrön
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa upp äggen lätt med sockret. Smält smöret och rör ner i äggvispet tillsammans med det rivna citronskalet. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Kakan ska inte vara helt färdiggräddad. Rör under tiden ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt den sjuda upp. Ta kastrullen från värmen.
    2. Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader. Bred ut glasyren över kakans topp och sätt genast in den igen i över delen av ugnen. Grädda i knappt 10 minuter eller tills toscaglasyren börjar bli gyllenbrun. Låt svalna och lossa kakan från formen.

    Liknande recept

    4.6
    45 min
    10
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben