Toscakaka med fiber och frön
Serverar: 10-12 portioner
Grahamsmjöl istället for vetemjöl i smeten gör den här kakan lite, lite nyttigare. Toscakakans klassiska glasyr av flagad mandel har bytts ut mot smakrika pumpa-, sesam- och vallmofrön.
Ingredienser
3 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
Rivet skal av 1 citron
2 dl grahamsmjöl
1 dl rågsikt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Smör till formen
Glasyr
1 1/2 dl blandade frön, t.ex. pumpa-, sesam- och vallmofrön
1 dl strösocker
50 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 dl mjölk
Instruktioner
- Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa upp äggen lätt med sockret. Smält smöret och rör ner i äggvispet tillsammans med det rivna citronskalet. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner i smeten tillsammans med mjölken. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Kakan ska inte vara helt färdiggräddad. Rör under tiden ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt den sjuda upp. Ta kastrullen från värmen.
- Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 200 grader. Bred ut glasyren över kakans topp och sätt genast in den igen i över delen av ugnen. Grädda i knappt 10 minuter eller tills toscaglasyren börjar bli gyllenbrun. Låt svalna och lossa kakan från formen.
Liknande recept
Kommentarer (0)