Hade dessa läckra wienerbröd ätits före premiären av Puccinis operett Tosca år 1900 hade nog sångarna drillat ännu högre av glädje.
Ingredienser
6-7 dl vetemjöl
3 msk strösocker
2 krm salt
100 g smör eller margarin
1 pkt jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg
Fyllning
100 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
1 tsk stötta eller 2 tsk malda kardemummakärnor
Glasyr
75 g smör eller margarin
1 dl strösocker
3 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 påse mandelspån, 50 g
Pensling
1 ägg
Instruktioner
- Hacka samman mjöl, socker, salt och matfett skuret i bitar, gärna i en matberedare.
- Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt äggen. Arbeta samman allt till en deg, gärna i en matberedare. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig. Kavla ut degen till en kvadratisk platta, ca 28x28 cm.
- Gör fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Blanda den med matfettet. Tillsätt kardemumma.
- Bred fyllningen på degen och skär den i 16 rutor, ca 7x7 cm. Lyft upp hörnen och tryck ihop varje ruta till ett knyte. Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt.
- Låt knytena jäsa övertäckta ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
- Gör glasyren. Blanda matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt allt sjuda under omrörning ca 2 minuter. Blanda i mandelspån och låt glasyren stelna.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg en klick glasyr på varje bulle. Grädda wienerbröden mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Kommentarer (0)