Toscawienerbröd

Serverar: 16 portioner

Hade dessa läckra wienerbröd ätits före premiären av Puccinis operett Tosca år 1900 hade nog sångarna drillat ännu högre av glädje.

Ingredienser

  • 6-7 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl kall mjölk
  • 2 ägg
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk stötta eller 2 tsk malda kardemummakärnor
  • Glasyr
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl, socker, salt och matfett skuret i bitar, gärna i en matberedare.
    2. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt äggen. Arbeta samman allt till en deg, gärna i en matberedare. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig. Kavla ut degen till en kvadratisk platta, ca 28x28 cm.
    3. Gör fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Blanda den med matfettet. Tillsätt kardemumma.
    4. Bred fyllningen på degen och skär den i 16 rutor, ca 7x7 cm. Lyft upp hörnen och tryck ihop varje ruta till ett knyte. Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt.
    5. Låt knytena jäsa övertäckta ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Gör glasyren. Blanda matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt allt sjuda under omrörning ca 2 minuter. Blanda i mandelspån och låt glasyren stelna.
    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg en klick glasyr på varje bulle. Grädda wienerbröden mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben