Trippelmoussetårta

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Mycket god!

Ingredienser

  • Kokosbotten
  • 4 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 1½ dl florsocker
  • 3½ dl riven kokos
  • Mousse, grundsats
  • 2.25 dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1½ dl vatten
  • 6 äggulor
  • Rabarbermousse
  • 1 dl mousse från grundsatsen
  • 100 g rabarber (så röd som möjligt), finskuren
  • 3 msk vatten
  • 1½ gelatinblad
  • 2½ dl vispgrädde
  • Vit chokladmousse
  • 0.75 dl mousse från grundsatsen
  • 1½ gelatinblad
  • 100 g vit choklad, smält i mikrovågsugnen
  • 2½ dl vispgrädde
  • Jordgubbsmousse
  • 1 dl mousse från grundsatsen
  • 100 g jordgubbar (cirka 2 dl)
  • 1½ gelatinblad
  • 2½ dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Botten Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna hårt i en bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa i någon minut. Rör försiktigt ner florsocker och kokos. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen tills kokoskakan är lätt gyllenbrun, 15 minuter.
    2. Ta ut och låt svalna. Platta till lite med handen så botten blir kompakt.
    3. Mousse grundsats Koka socker, sirap och vatten i en kastrull till 120 grader. Vispa under tiden ägg-gulorna pösigt. Tillsätt den kokta sockerlagen och vispa ihop under ytterligare några minuter.
    4. Rabarbermousse Börja med rabarberpurén. Koka finskuren rabarber mjuk med vatten och låt svalna. Mixa till en puré. Blanda ½ dl av grundmoussen med rabarberpurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i mikron i cirka 5 sekunder. Låt gelatinet svalna något. Rör ner ½ dl grundmousse lite i taget i gelatinet. Rör sedan ner rabarbern i gelatinsmeten. Vispa grädden och rör ner den. Häll rabarbermoussen i tårtformen med kokosbotten.
    5. Fördela rabarbermoussen jämnt, ställ sedan formen i frysen tills moussen stelnat. Det tar cirka 1 timme.
    6. Vit chokladmousse Upprepa samma procedur som med rabarbermoussen. Blanda hälften av grundmoussen med smält vit choklad. (Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikron några sekunder i taget, rör emellan. Den får inte bli för varm då blir den grynig). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i mikron i cirka 5 sekunder. Låt svalna.
    7. Blanda resten av grundmoussen med gelatin. Rör ner den vita chokladmoussen lite i taget i gelatinet och rör till en slät smet. Vispa grädden och blanda ner den lite i taget.
    8. Fördela moussen jämnt över tårtan. Frys in igen.
    9. Jordgubbsmousse Börja med att mixa jordgubbarna till en puré. Upprepa sedan samma procedur som med övriga mousselager. Fördela i ett jämnt tredje mousselager på tårtan och frys in tårtan i ett par timmar. Ta fram moussetårtan och låt den tina innan den serveras. Dekorera med kokosflarn.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben