Detta blev ett helt underbart bröd både till frukostens ost eller skinkmackor, men var även mycket bra som bröd till ostbrickan.
Saftigt och med härlig smak speciellt från gurkan.
Ingredienser
3 ½ dl Grekisk yoghurt
1 ½ dl gräddfil
¾ - 1 gurka
2-3 klyftor vitlök
11-12 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl ljus sirap
Salt
Örtsalt
Ströbröd
Smör till smörjning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
Grovriv gurkan och lägg i en sil, pressa ut det mesta av vätskan och salta lite på gurkan. Låt gurkan ligga kvar i silen för avrinning medan ni gör resten.
- Smörj och bröa 1 stor avlång brödform ca 3 liter, eller 2 mindre ca 15 dl. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en degbunke. Blanda yoghurt och gräddfil och pressad vitlök i en annan bunke. Pressa ur det sista ur gurkan och blanda ner gurkan i yoghurtblandningen. Smaka av gurkblandningen med örtsalt. Tillsätt sirap och yoghurtblandningen i degbunken och blanda med degkrokar till en mycket fast smet, nästan som en lös kladdig deg. Vält över i brödformen och jämna till ytan med baksidan av en blött gaffel.
Grädda på nedersta falsen i ca 90 minuter.
Låt brödet svalna helt invirad i en bakduk.
- Brödet bör få vila några timmar och mogna innan det skärs upp.
Det fungerar utmärkt att frysa skivat bröd.
Kommentarer (0)