Ulf:s Fisksoppa/gryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Mycket god har fått mycket beröm för denna

Ingredienser

  • 400 gr torskfilé
  • 2 ½ dl torrt, vitt vin
  • 300 gr laxfilé
  • 1 ½ fiskbuljongtärning
  • ½ purjolök
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • ½ gul lök
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 pkt saffran á ½ g
  • 1 ½ tsk tomatpuré
  • 300 g räkor
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 burk musslor 150g (kan uteslutas)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • Vitlöksmajonnäs
  • 1 Äggula
  • 1 ½ tsk tomat puré
  • 1 tsk fransk senap
  • ½ krm kajennpeppar
  • 2 dl olja
  • 1 ½ krm salt
  • 1 tsk vinäger
  • 3 - 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl créme fraiche
  • Instruktioner

    1. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par minuter tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomat puré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Häll i grädde, créme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Skär fisken i kuber 2X2 cm lägg dem i grytan och sjud i ca 7 minuter, tills fisken blivit fast. Skal räkorna. Tillsätt dem och musslorna. Hetta upp snabbt och servera genast, gärna med varm baguette och absolut med vitlöksmajonnäse.
    2. VitlöksMajonnäs Se till att samtliga ingredienser är rumsvarma. Rör ihop ägg och senap. Vispa ner oljan. Först droppvis sedan i en fin stråle, hela tiden under kraftig vispning. Tillsätt vinägern och créme fraiche. Rör ner tomatpurén, kajennpepparen och saltet. Pressa i vitlöken. Låt stå och mogna en stund före servering

    Kommentarer (2)

    uffegw 1 juli 2008

    Hej Har testat fiskgrytan och den absolut rekommenderas. Mycket god.

    mini08 13 augusti 2009

    Väldigt gott! Vi använde färska blåmusslor så vårt tillvägagångssätt blev lite annorlunda. Vi använde mer vatten också för att få det mer sopplikt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben