Ungkarlsgryta

Serverar: 4 portioner

Mjölkfritt och glutenfritt

Ingredienser

  • 500 g benfritt nötkött, ytterlår eller bog
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja
  • 2 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • Ca 10 st ansjovisfiléer
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2-3 st morötter
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk konjak (kan uteslutas)
  • 2 msk maizena
  • ½ dl kallt vatten
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet och skär det i 2-3 cm stora bitar. Skala löken och skär den i skivor. Fräs löken lätt i ½ msk olja. Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Lägg i köttet och koka upp på nytt. Skumma eventuellt.
    2. Tillsätt salt och peppar, den frästa löken, tomater, ansjovis med spad och sambal oelek. Lägg på ett lock och låt grytan sjuda i ca 30 minuter. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Putsa champinjonerna, dela dem om de är stora, och fräs dem i resten av oljan i stekpannan.
    3. Lägg morötterna och champinjonerna i grytan. Tillsätt eventuellt konjaken. Rör eller skaka samman mjöl och vatten och rör ner redningen.
    4. Låt grytan sjuda ca 10 minuter.

    Kommentarer (1)

    maerta 7 december 2009

    Jättegott! Jag kunde dock inte låta bli att reda grytan med en skvätt vispgrädde;-) Dessutom körde jag det hela i tryckkokare, funkade fint.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben