Ungstrull

Serverar: 16 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En Gotländska rätt. Ja man får ju säga att det är en av våra landskapsrätter. Mäktig men god dvs ät inte för många man blir så mätt!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk ättiksprit
  • 2 msk honung
  • 1 dl rågmjöl
  • Ca 10 dl rågsikt
  • Fyllning
  • Ca 400 g rimmat fläsk, i små tärningar
  • 1 gul lök, hackad
  • Kryddpeppar
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll på vatten (37°). Rör om. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket ingredienser och mjöl att degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
    2. Stek fläsk och lök i en stekpanna och krydda medkryddpeppar. Slå upp på ett fat och låt kallna.
    3. Dela degen i 16 bitar och platta ut dem. Fördela fyllningen på dessa. Tryck till så att det blir en rund bulle. Lägg skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
    4. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Brödet smakar gott till ett glas öl och passar bra som mellanmål.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben