Vänskapsbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Jättegott bröd, tar 2 dagar att göra.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl russin
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 påse blandade brödkryddor
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kallt vatten
  • Dag 2
  • 2 pkt torrjäst
  • 18 dl vetemjöl special
  • 5 dl kokande vatten
  • Instruktioner

    1. Dag 1:
    2. Blanda alla ingredienser och slå över 4 dl kallt vatten, rör om och låt stå över natten.
    3. Dag 2:
    4. Häll vattnet det kokta vattnet över blandningen från dag 1. Lös upp jästen med lite ljummet vatten och rör sedan ner den i blandningen. Tillsätt mjälet och arbeta ihop till en deg. Jäs degen ca 15 min. Forma till fyra små eller 2 stora limpor och lägg dem i smorda brödformar. Jäs limporna ca 40 min. Sätt ugnen på 175 grader och grädda limporna längst ner i ugnen 35-45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    aurora.adega@hotmail.com 10 september 2008

    var är receptet

    farmorjulafton 7 februari 2010

    Ett favoritrecept sedan 30 år, men i mitt recept ska man grädda i 250 grader i 10 min +5 min med folie över.

    Gerdan47 14 januari 2011

    Kanongott bröd - man jag tar bara 1 dl lingonsylt och 3 dl russin - men blir nog lika gott med ovannämnda ingredienser.

    MEH65 20 mars 2013

    Är det 2 liters brödformar Du använt?Jag har precis bakat det här brödet och får inte till formen riktigt,det vill gärna "flyta ut"när det jäser..så nästa gång tänker jag baka det i form :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben