Jättegott bröd, tar 2 dagar att göra.
Ingredienser
Dag 1
1 dl linfrö
1 dl vetekross
1 dl vetekli
1 dl rågkross
1 dl russin
2 dl lingonsylt
1 påse blandade brödkryddor
2 tsk salt
4 dl kallt vatten
Dag 2
2 pkt torrjäst
18 dl vetemjöl special
5 dl kokande vatten
Instruktioner
- Dag 1:
- Blanda alla ingredienser och slå över 4 dl kallt vatten, rör om och låt stå över natten.
- Dag 2:
- Häll vattnet det kokta vattnet över blandningen från dag 1. Lös upp jästen med lite ljummet vatten och rör sedan ner den i blandningen.
Tillsätt mjälet och arbeta ihop till en deg.
Jäs degen ca 15 min. Forma till fyra små eller 2 stora limpor och lägg dem i smorda brödformar.
Jäs limporna ca 40 min.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda limporna längst ner i ugnen 35-45 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (4)
var är receptet
Ett favoritrecept sedan 30 år, men i mitt recept ska man grädda i 250 grader i 10 min +5 min med folie över.
Kanongott bröd - man jag tar bara 1 dl lingonsylt och 3 dl russin - men blir nog lika gott med ovannämnda ingredienser.
Är det 2 liters brödformar Du använt?Jag har precis bakat det här brödet och får inte till formen riktigt,det vill gärna "flyta ut"när det jäser..så nästa gång tänker jag baka det i form :)