Vahkaa Renlägg

Serverar: 4-6 portioner

Ingredienser

  • 1-1,5 kg renlägg sågas tvärsöver i lagom stora bitar
  • Salt
  • Kryddpeppar
  • Rödlök
  • Timjan
  • 1 pressad klyfta vitlök (kan uteslutas)
  • Rött matlagningsvin som finns i matvaruaffären
  • Instruktioner

    1. Låt renläggen koka upp i vatten och salt, häll bort vattnet.
    2. Koka läggen i nytt vatten med salt, lök och kryddor i ca 2 tim. Låt vattnet koka i hop mot slutet av tillagningstiden med en bottenskyla av buljongen. Tillsätt matlagningsvin och 2 tsk torkad timjan.
    3. Låt anrättningen koka i 45 min till. Ta upp läggen och håll dem varma under folie så att köttet får dra. Gör en sås av buljongen med maizenaredning tillsätt gärna en matsked lingonsylt i såsen.
    4. Potatismos
    5. Koka skalad mandelpotatis och gör en grov potatismos eller pressa potatisen. I moset kan man blanda in hackad persilja. Gör det extra festligt med att sätta in potatismoset i en oljad kaffekopp och sedan vända koppen med moset på ett uppläggningsfat.
    6. Dekorera uppläggningsfatet med morötter som ni enbart skalar i långa strimlor.
    7. Sallad
    8. Rucolasallad Pinjenötter Avocado Lite salt o 1 tsk jungfrulig olivolja.
    9. Man kan koka köttet kvällen innan om man så önskar, låt då köttet svalna i buljongen då den blir mustigare. Nyttig och billig. Jag själv gillar kokta lägg på samiskt vis men jag har provat att laga på engelskt vis.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben