1-1,5 kg renlägg sågas tvärsöver i lagom stora bitar
Salt
Kryddpeppar
Rödlök
Timjan
1 pressad klyfta vitlök (kan uteslutas)
Rött matlagningsvin som finns i matvaruaffären
Instruktioner
Låt renläggen koka upp i vatten och salt, häll bort vattnet.
Koka läggen i nytt vatten med salt, lök och kryddor i ca 2 tim. Låt vattnet koka i hop mot slutet av tillagningstiden med en bottenskyla av buljongen. Tillsätt matlagningsvin och 2 tsk torkad timjan.
Låt anrättningen koka i 45 min till. Ta upp läggen och håll dem varma under folie så att köttet får dra. Gör en sås av buljongen med maizenaredning tillsätt gärna en matsked lingonsylt i såsen.
Potatismos
Koka skalad mandelpotatis och gör en grov potatismos eller pressa potatisen. I moset kan man blanda in hackad persilja. Gör det extra festligt med att sätta in potatismoset i en oljad kaffekopp och sedan vända koppen med moset på ett uppläggningsfat.
Dekorera uppläggningsfatet med morötter som ni enbart skalar i långa strimlor.
Sallad
Rucolasallad
Pinjenötter
Avocado
Lite salt o 1 tsk jungfrulig olivolja.
Man kan koka köttet kvällen innan om man så önskar, låt då köttet svalna i buljongen då den blir mustigare. Nyttig och billig. Jag själv gillar kokta lägg på samiskt vis men jag har provat att laga på engelskt vis.