Valborgsstruvor

Till Valborg i Finland hör struvor! Det är lite annorlunda struvor än de jag hittat recept på i svenska kokböcker, och kallas tippaleipä (=droppbröd) på finska. De flesta köper dock sina struvor färdiga. I år ska jag försöka göra dem själv!

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • Lite salt
  • Matolja att fritera i
  • Pudersocker att rulla struvorna i
  • Instruktioner

    Vispa sönder äggen och tillsätt mjölken. Tillsätt mjöl, socker och salt. Vispa jämnt. Häll smeten i en sprits, eller en plastpåse med litet hål att spritsa ur. Värm oljan i en gjutjärnsgryta. Ställ en plåtburk utan lock eller botten i grytan. På så sätt lyckas du hålla ihop struvan lite. Burken skall kunna tas bort när struvan stelnat lite. Spritsa ner smet i den heta oljan tills det bildar ett "fågelbo". Vänd struvan när den har blivit vackert brun. Placera den färdiga struvan på ett hushållspapper att rinna av. Akta! Det är hett! Pudra över pudersocker när struvorna svalnat! Servera struvorna med mjöd! Glad Valborg!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben