Valentinbakelse

Serverar: 25 portioner

"Hemligheten med att lyckas med bakelserna är rumstempererade ingredienser. Då blir degen lätt att få ihop och fyllningen blir slät och skär sig inte. Skär ut egna hjärtan i röd marsipan eller köp rosa och lila dekorationshjärtan från Dr. Oetker, de brukar stå bland strössel och bakprodukter. Det blir många bakelser, men så spirar också kärleken med frysen full av bakelser. Frys inte kakorna med glasyren utan lägg på den strax före servering."

Ingredienser

  • Deg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 st äggula
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 3 st ägg
  • 1 äggvita
  • 1 msk jordgubbssaft, koncentrerad
  • Glasyr
  • 0,5 dl jordgubbssylt
  • 2,2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • 25 st sockerhjärtan
  • Instruktioner

    1. Formar: Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Ju mindre degen knådas, desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen med fingrarna till ett 5 mm tjockt skal i smorda mazarinformar, ca 6 cm i diameter. Ställ ut formarna på två plåtar.
    2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner smör och rör för hand eller med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och äggvitan.Vispa till en slät smet. Häll ner jordgubbssaften på slutet.
    3. . Fyll formarna 1 cm från kanten och grädda dem mitt i ugnen ca 20 min. Det är enklast om kakorna får svalna innan de tas ur formarna.
    4. Glasyr: Lägg en liten klick sylt ovanpå varje kaka och stryk ut. Sikta florsockret direkt ner i kastrullen. Blanda med vatten och värm till lite mer än fingervarmt, ca 40°. Stryk glasyren på bakelserna. Stelnar glasyren så värm den lite mer och tillsätt mer vatten.
    5. Garnera varje bakelse med ett hjärta.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben