Att baka hjärtebullar till Alla hjärtans dag är en kärvänlig tradition som allt fler börjar uppmärksamma.
Ingredienser
125 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst, 50 g
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl
Pensling
Ägg
Garnering
Pärlsocker
Tillbehör
Hjärtformat pepparkaksmått
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Rör ut jästen i liten av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget tills de är cirka 2 cm tjocka.
- Tryck ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Måttet ska vara ungefär i samma storlek som en vetebulle.
- Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker som garnering.
- Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler.
Kommentarer (0)