Vaniljäppelkaka

Serverar: 8-10 portioner

Vaniljkräm, äpplen och kaka - allt i ett.

Ingredienser

  • Deg
  • 175 g smör
  • 4 ½ dl vetemjöl (270 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 små ägg
  • Vaniljkräm
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • ½ msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 4 äpplen
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt formen och resterande deg vila i kylen.
    2. Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Låt den sedan svalna. Tillsätt vaniljsocker.
    3. Bred ut vaniljkräm i botten av pajen. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på vaniljkrämen i formen. Rulla ut resterande deg till längder på mjölat bakbord. Lägg dem som ett galler över äppelklyftorna.
    4. Grädda ca 40 min på den nedersta falsen. Pudra över lite florsocker. Servera pajen nygräddad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben