Vaniljkräm, äpplen och kaka - allt i ett.
Ingredienser
Deg
175 g smör
4 ½ dl vetemjöl (270 g)
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 små ägg
Vaniljkräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker
Fyllning
4 äpplen
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Kör till en deg. Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt formen och resterande deg vila i kylen.
- Vaniljkräm:
Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar, den får inte koka. Låt den sedan svalna. Tillsätt vaniljsocker.
- Bred ut vaniljkräm i botten av pajen. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på vaniljkrämen i formen. Rulla ut resterande deg till längder på mjölat bakbord. Lägg dem som ett galler över äppelklyftorna.
- Grädda ca 40 min på den nedersta falsen. Pudra över lite florsocker. Servera pajen nygräddad.
Kommentarer (0)