Vareniki

Serverar: 4 portioner

Vareniki är den ukrainska varianten av pelmeni och pierogi. Man kan fylla dem med många olika saker, salta som söta. Den här varianten är en efterrätt med en härlig söt körsbärsfyllning. Använd samma recept om du vill göra en hallon- eller blåbärsfyllning.

Ingredienser

  • Degen
  • 500 g vetemjöl
  • 2 st stora äggulor
  • 1 msk solrosolja
  • 8 msk vatten
  • 1 st lättvispad äggvita, stor
  • 4 msk osaltat smör
  • Salt
  • Till fyllningen
  • 1 kg urkärnade körsbär
  • 120 g socker
  • 6 msk smör, osaltat
  • Lite körsbärslikör
  • Serveringen
  • Osaltat smör, som smältes
  • Smetana eller crème fraiche
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Häll mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt äggulorna medan bladen snurrar. Tillsätt solrosoljan. Häll sedan sakta ner vattnet.
    2. När degen bildar en stor boll, ta ut den och knåda i några minuter. Lägg degen under en kökshandduk och låt stå framme i 30 minuter. Kavla ut degen på en mjölad yta så att den blir så tunn som möjligt utan att gå sönder. Tryck ut cirklar med något runt, som t ex ett stort glas. Vareniki ska vara större än pelmeni och pierogi.
    3. Blanda körsbären och sockret. Låt stå tills körsbären börjar safta sig. Sila bort bärsaften och ställ den åt sidan. Det bör bli ungefär fem deciliter. Fyll varje varenikidegcirkel med två körsbär. Vik på mitten och fäst kanterna med hjälp av den lättvispade äggvitan och en gaffel.
    4. Häll ner körsbärssaften i en stekpanna och koka upp. Tillsätt lite körsbärslikör och koka ner tills hälften återstår. Detta kan du sedan använda som sås och hälla över dina vareniki.
    5. Koka upp vatten. När vattnet kokar placerar du försiktigt dina vareniki i kastrullen med hjälp av en hålslev. När de flyter upp till ytan är de färdigkokta.
    6. Servera med osaltat smör som får smälta i värmen av vareniki samt körsbärssåsen. Du kan också servera med smetana och strösocker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben