Serverar: 10-12 portioner
Jag har tidigare lagt in en tårta med samma namn, men den här tårtan är annorlunda, med mandelbottnar och smörkräm och rabarber i fyllningen. Så hur löser vi namnproblemet? Jo, det här är helt enkelt Victoriatårta nr 2!
Ingredienser
Mandelbottnar
100 g sötmandel
4 äggvitor
1½ dl socker
Smörkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Rabarber i lag
1 dl vatten
1 dl socker
1 rabarberstjälk, ca 2 dl i bitar
Garnering
1½ dl vispgrädde
½ l färska jordgubbar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Markera två rundlar på bakpapper, ca 24 cm i diameter.
- Mal mandeln. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd sist varsamt ned den malda mandeln.
- Bred ut smeten jämnt innanför markeringarna på bakpapperet. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Dra bakpapperet med bottnarna till ett plant bakgaller för att kallna.
- Mät upp äggulor, socker och vispgrädde till smörkrämen i en kastrull. Värm upp under omrörning och sjud ett kort ögonblick tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Klicka ned matfettet, litet i taget, och rör krämen slät mellan varje tillsats. Smaksätt med vaniljsocker. Ställ kylskåpskallt att stelna till krämig konsistens.
- Mät upp vatten och socker till rabarbern i en kastrull. Ge lagen ett rejält uppkok så att sockret smälter. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg den i lagen. Sjud åter snabbt upp och dra därefter kastrullen åt sidan. Låt kallna.
- Lossa de kalla tårtbottnarna från bakpapperet och lägg samman dem med smörkrämen emellan och ovanpå.
- Häll upp rabarberbitarna och låt dem rinna av. Vispa grädden. Klicka grädden ovanpå tårtan och garnera med färska jordgubbar och rabarberbitar.
Liknande recept
Kommentarer (0)