Ord är överflödiga när den nybakta julskinkan ligger med stark senap på och julölen immar kall i glaset.
Ingredienser
75 g jäst
75 g matfett
1 ½ l svagdricka
1 tsk malen kanel
1 tsk nejlika
5 pomeransskal
1 msk salt
7 dl fint rågmjöl
1 dl sirap
2 ½-3 l rågsikt
2 msk brun farin
Pensling
½ fl svagdricka
2-3 dl ljus sirap
Instruktioner
- Blanda ihop alla ingredienser i en bakmaskin och låt jäsa ca 1/2-timme. Baka ut ämnena och kavla tunt(ca 5 mm) med kruskavel. Låt jäsa igen och grädda sedan i vedeldad bakugn om det finns tillgängligt annars på elhäll. Det går även bra i stekpanna på spisen men då får man anpassa storleken på kakorna därefter. Pensla med svagdricksblandningen på en sida och lägg i hög att svalna under bakduk.
- OBS! kräver ganska hög värme
Kommentarer (0)