Vörtknorrar

Serverar: 30 portioner

Ett hembakat, saftigt vörtbröd kan julbordet och skinkan inte klara sig utan.

Ingredienser

  • 2 dl porter
  • 3 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl mörk sirap
  • 125 g flytande vört, eller 1 dl mörk sirap
  • 25 g torrvört
  • 2 msk smör, smält
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl russin
  • 2,5 dl rågmjöl, grovt
  • 14 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Värm portern och vattnet till 37°. Häll upp vätskan i en degblandare och lägg i jäst, sirap, vört, smör, salt och russin.
    2. Arbeta in rågmjölet och vetemjölet, spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa ca 30 min under en bakduk.
    3. Dela degen ca 30 bitar. Rulla bitarna till runda bollar och forma kanterna spetsiga. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
    4. Sätt ugnen på 225°. Skåra bröden med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen 122-15 min.
    5. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben