Isländskt rågbröd som ibland bakas i leran runt varma källor.
Ingredienser
4 koppar grovt rågmjöl
2 Koppar grahamsmjöl
1 l filmjölk
3 tsk bikarbonat
3 tsk salt
3 dl sirap
1 kopp = 2,36 dl eller ca. 2,5 dl
Instruktioner
Rör ihop alla ingredienser, det ska vara väldigt blött.
Klä en stor form med bakplåtspapper, (jag använder UltraPlus™ Oval 5 l från Tupperware), häll i smeten och om du vill kan du ha frö på ovansidan och lägg bakplåtspapper på och lock på formen.
Ställ detta i ugnen 100°c över natten eller ca. 12 timmar.
Ta sen brödet ur formen och linda in det i handduk och i plastpåse och ställ det i kylen fram till nästa dag. Då håller brödet sig saftigare.
Du kan dela det i mindre limpor och frysa in.
Skär tunna skivor och ät med smör och ost eller leverpastej. Detta bröd är mycket mättande och för er som inte äter tillräckligt med fibrer... *varning* magen kommer igång med detta bröd!
Detta bröd serveras ofta till isländsk fiskrätt som kallas PLOKKFISKUR ----->>> http://www.islandsbloggen.com/2008/08/plokkfiskur-recept-p-en-islndsk.html
Kommentarer (3)
redd14 november 2009
Om det är kaffekoppar som är måttet så är 1kopp=1,5dl.
6dl rågmjöl
3dl grahamsmjöl
med andra ord.
svandisros14 november 2009
Nej, det är amerikanska måttet jag använder, dvs. 1 kopp ca. 2,5 dl.
redd15 december 2009
Men hjälp, finns det olika mått på kopp också?
Kort och gott
1l grovt rågmjöl
5dl Koppar grahamsmjöl
Om det är kaffekoppar som är måttet så är 1kopp=1,5dl. 6dl rågmjöl 3dl grahamsmjöl med andra ord.
Nej, det är amerikanska måttet jag använder, dvs. 1 kopp ca. 2,5 dl.
Men hjälp, finns det olika mått på kopp också? Kort och gott 1l grovt rågmjöl 5dl Koppar grahamsmjöl