Dessa små spritsade petit-chou-bakelser brukar även kallas för sicksackbröd. Garnerade med äpplegelé och florsockerglasyr är de en fröjd för både öga och gom.
Ingredienser
Mördeg
2,5 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
Petit-chou-deg
3 dl vatten
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
Glasyr
1 msk äpplegelé
3 dl florsocker
2 msk vatten
Garnering
0,5-1 påse mandelspån
Tillbehör
Kaksprits
Instruktioner
- Börja med mördegen. Blanda mjöl och matfett skuret i mindre bitar i en matberedare. Hacka samman allt till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör petit-chou-degen. Koka upp vatten och matfett i en kastrull. Tillsätt mjölet. Rör om med en trägaffel eller plastslev. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kant. Ta kastrullen från värmen. Låt smeten svalna. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg så att smeten blir lätt och smidig.
- Dela mördegen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 10x30 cm, direkt på en bakpappersklädd plåt. Nagga kakan.
- Fyll en kaksprits med petit-chou-deg. Spritsa degen i en sicksacksformig slinga ovanpå mördegsplattorna. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Petit-chou-degen ska vara torr och mördegen gräddad.
- Gör glasyren: Bred äpplegelé på kakorna. Rör florsocker och vatten till en tunnflytande glasyr. Häll glasyren över gelén. Strö över mandelspån. Låt glasyren stelna. Skär varje längd i 10 bitar.
Kommentarer (1)
förstår inte hur det ska se ut finns det ingen bild.