Av 2 goda ting
Kan med fördel förberedas flera dagar i förväg.
Förvaras då tätt försluten i kylskåp i högst tre dagar, går att ha i frysen ett par veckor
Ingredienser
Tårta
240 g smör
2½ dl socker
3 äggvitor
6 äggulor
1 msk kallt kaffe
380 g mörk choklad 50-60 %
1½ dl vetemjöl
Tryffel
1 dl vispgrädde
30 g glukos (finns att köpa på apoteket)
100 g mörk choklad 50-60 %
2 tsk mjuk fatlagrad maltwhiskey
Whiskeygrädde
5 dl vispgrädde
1½ cl mjuk fatlagrad maltwhiskey
Till servering
Kakaopulver
Färska bär
Chokladdekorationer (om man vill)
Instruktioner
- Börja med tårtan:
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret, tillsätt det kalla kaffet.
- Vispa äggvitorna fluffiga och tillsätt sockret.
Fortsätt att vispa till en styv maräng.
Blanda försiktigt ned äggulorna, smörblandningen och till sist mjölet. Blanda inte för länge så att smeten sjunker ihop, den ska vara luftig.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter (ca 20 cm i diameter).
- Baka i ugn i 180 grader i ca 20 minuter.
Sätt i kyl i minst 2 timmar och ta sedan försiktigt ut kakan ur ringen.
- Så här långt kan du förberea tårtan om du vill servera den vid ett annat tillfälle.
- Tryffeln:
Hacka chokladen i bitar och lägg i bunke.
Koka upp grädde och glukos i en kastrull och häll över chokladen. Blanda tills det är fingervarmt.
Tillsätt whiskeyn.
- Placera tårtan på ett galler.
Häll tryffeln över tårtan, så att den får en slät yta, låt stå och stelna i ca 10-15 minuter och flytta sen över tårtan på ett serveringsfat.
- Gräffen:
Vispa grädden löst och blanda i whiskeyn. Kyl
- Vid servering:
Pudra lite kakao ovanpå tårtab och dekorera med fäska bär, kanske även chokladdekorationer du gjort med smält choklad och kult ned.
- Serveras med whiskeygrädden och gärna med ett glas god maltwhiskey bredvid.
Kommentarer (2)
Gillade din tårta starkt men jag tog lite för mycket whiskey tror jag för smaken av whiskey blev lite för stark. men den var jätte god;)
Toppengod! Dock hade jag i rätt så mycket mer whiskey, än vad som står i receptet.