Whiskyögon

Serverar: 25 portioner

Whiskylikören Drambuie, som smaksätter dessa kakor, har fått sitt namn av gaeliska "An Dram Buidheach" som betyder "drinken som tillfredsställer".

Ingredienser

  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk Drambuie (whiskylikör)
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl, socker och matfettet skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare.
    2. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Linda in rullarna i plastfolie. Låt dem vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Gör fyllningen: Blanda socker, grädde och honung i en kastrull.
    4. Låt honungsblandningen koka häftigt till en tjock smet, ca 10 minuter. Tänk på att inte röra om i smeten när den kokar eftersom den då lätt sockrar sig.
    5. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt matfett och Drambuie. Låt krämen kallna.
    6. Skär varje mördegsrulle i 12-13 bitar, ca 1 cm breda. Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt.
    7. Gör en liten grop i mitten av varje kaka. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
    8. Tryck försiktigt i mitten på de varma kakorna så att gropen djupnar. Fyll därefter groparna med Drambuiefyllning. Låt kakorna kallna på galler. Låt kakorna stå i kylen tills de ska serveras.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben