Whitesnake

Serverar: 4 portioner

Supergott!

Ingredienser

  • 1/2 kg fläskfile
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist färsk timjan (1 tsk torkad)
  • 1 kvist färsk rosmarin (1 tsk torkad)
  • smör och olivolja
  • smördeg
  • Fyllning
  • 8 färska champinjoner
  • 4 schalottenlökar
  • 50 g rökt skinka
  • svartpeppar
  • Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 persiljekvist
  • ca 1 tsk grönpepparkorn
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1/2 tsk svartvinbärsgelé
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. *Putsa fläskfilen fri från senorna. *Gör djupa små jack runt om filén med spetsen på en smal kniv och stick ner smalt skurna klyftor av vitlök. *Stänk på lite olivolja och klappa in filén med örtkryddorna. *Bryn den hela filén runt om i lite smör och olja, sänk värmen och stek i ca 5 minuter tills den fått en fin ljusbrun färg.
    2. *Hacka svampen, schalottenlökar och skuren skinka *Fräs allt i lite olja och smör i ca 10 minuter eller tills blandningen blivit torr från all vätska från svampen. *Peppra.
    3. *Sätt ugnen på 175 grader. *Kavla ut smördegsplattorna och skär degkanterna jämna, spara strimlorna. *Fördela svampmixen jämnt över degen och lägg på filén.Förslut genom att fukta med vatten och tryck ihop försiktigt. Dekorera med några tunna strimlor smördeg över rullen i sicksackmönster. *Pensla med en skvätt mjölk eller vispat ägg och grädda i ugnen i 20-25 minuter (lite beroende på hur hårt man stekt filén innan).
    4. För såsen: *Fräs tre finhackade schalottenlökar, persiljekvisten och sex hela grönpepparkorn i lite smör och olja, tillsätt vinäger och koka (reducera) i några minuter. *Tillsätt grädde, vatten, soja och några stötta grönpepparkorn. Låt sjuda under tiden fläskfilén gräddas i ugnen. *Sila bort lökblandningen och tillsätt svartvinbärsgelen, smaka av med salt och stött grönpeppar. *Servera med stekt potatis.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben