Wienerflätor

Tid: 1 timme 20 minuter

Ett gott bakverk man kan bjuda på istället för bullarna.

Ingredienser

  • Äggblandning
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 msk socker
  • 50 g jäst
  • Degblandning
  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt margarin
  • Fyllning
  • 100 g margarin (rumstempererat)
  • 1 dl socker
  • 50 g suckat
  • 1 dl russin
  • 1 msk kardemumma
  • Glasyr
  • ¾ dl florsocker
  • ½ msk vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250º.
    2. Vispa lätt ihop ägg, salt och socker. Tillsätt jäst och rör tills jästen smält.
    3. Degblandning: Vetemjöl och margarin smulas ihop till en deg. Blanda sedan ihop degen med äggblandningen. Och arbeta ihop till en deg.
    4. Dela degen i 3 delar.
    5. Rulla ut varje del och tryck en fåra utmed längderna, i mitten.
    6. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser. Fyll längderna med fyllningen. Låt det nu jäsa ca 1 timme. När det jäst färdigt pensla då med ägg och ställ in i ugnen ca 8 minuter.
    7. Bred ut glasyren på den avsvalnade flätorna.
    8. Om du vill kan du strax före du bjuder på wienerflätorna bre på glasyren, då blir de extra goda!

    Kommentarer (3)

    annelieberggren 17 mars 2009

    ska man göra en fläta av de 3 längderna som man lagt fyllning i?

    cia1975 18 mars 2009

    Nej. Det bara heter flätaor ändå. Det är nog lite förvillande att det heter så. Jag har hört talas om wienerlängder oxå med samma recept. Så kanske jag borde ha använt det istället. Det är min mamma som gav mig receptet en gång. Man ska nog bara lägga suckatblandningen i en fördjupning i mitten och sen in i ugnen.

    cia1975 18 mars 2009

    Man kan jämföra med hur man t.ex gör kolakakor. Man rullar ju ut dessa längder. Och sen trycker man med gaffel på. Sedan när de gräddat färdigt så skär man dem i bitar. Likaså gör man med wienerlängderna, skär dem i bitar efteråt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben