Zuleikatårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme

Super!

Ingredienser

  • Bottnar
  • 2 ½ dl sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 2 ½ dl florsocker
  • Citronkräm
  • 4 äggulor
  • 1 dl visp- eller mellangrädde
  • 1 dl socker
  • 1 citron, rivet skal
  • 150 g smör eller delikatessmargarin
  • 1-2 msk pressad citron
  • Garnering
  • Ca: 50 g sötmandel , flagad
  • Ev. färska bär
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen. Rita 3 fyrkanter (21x21 cm) på bakplåtspapper. Lägg dem på plåtar och pensla de uppritade bottnarna med smält margarin.
    2. Mal eller finfördela mandeln med stålkniv i matberedare. Vispa äggvitor och florsocker till en tjock smet. Blanda i mandeln. Fördela smeten på bottnarna i ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Lossa bottnarna när de svalnat något.
    3. Blanda äggulor, grädde, socker och citronskal i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Lyft från värmen. Rör ner fettet i klickar. Låt krämen kallna.
    4. Bred krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan och strö på mandeln. Tårtan bör stå svalt några timmar eller över natten innan den serveras. Garnera ev med bär.
    5. Ugnstemperatur 150º

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben