Jag har nog fastnat i barnsångstexterna denna påsk. Citatet i rubriken är från en Gullan Bornemark sång. Ganska kul förresten. Många tänker nog på ägg det första man tänker på i samband med påsk. Förr värpte hönsen nästan inte alls vintertid och just vid denna tid satte lite större produktion igång. Då passade man förstås på att frossa!

Kolesterolvärdet
Har man hört talas om kolesterolvärde i samband med äggkonsumtion kanske man får dåligt samvete. De som inte har särsklida problem behöver inte fundera om konsumtionen håller sig på en normal nivå. Så är det avklarat.
Fröjdas istället över vår tillgång på ägg och laga denna enkla, men goda äggtoddyparfait. Fyll sedan vars ett halvt äggskal med vad som passar;punsch, sherry eller kanske apelsinjuice. Sätt det i parfaiten och servera genast.

Godaste äggtoddyparfaiten
För 4 personer4 ägg 4 msk strösocker 2 dl vispgrädde ev 8 cl punsch, sherry eller juice1. Skilja äggulorna från vitorna. Tag vara på 4 skalhalvor och tvätta dem.
2. Vispa gulor och socker vitt och pösigt.
3. Vispa grädden i en skål för sig och vitorna till hårt skum i en annan.
4. Blanda samman allt försiktigt och häll upp i 4 portionsglas.
5. Ställ i frysen minst 3 timmar före servering.
6. Tag fram 10 min före servering. Häll vald dryck i vardera äggskalshalva och ställ det i parfaiten. Sedan är det upp till var och en att dricka ur skalet eller hälla innehållet i parfaiten.

Margareta Schildt-Landgren
2000-04-17