Finns det någon vackrare grönsak än en spegelblank, slät, mörkviolett aubergine? Och som smakar så underbart, nystekta i olivolja?
Aubergine kan med ledning av formen indelas i:
- avlånga auberginer
- runda auberginer
Skala dem inte, det är i skalet det mesta av smaken finns, men strö gärna salt över skivor eller den skurna sidan, låt stå ca en halvtimme så att en del av vätskan dras ur och kan torkas av. Aubergine äts alltid tillagad, stekt i skivor, i grytor och gratänger.

Äggplanta i ugn
Denna anrättning på aubergine eller äggplanta kan ätas både varm och kall, som tillbehör till sallad eller varmrätt eller som snacks tillsammans med rostat bröd eller salta kex. Kan serveras genast eller ställas i kylskåp för att ätas kall.
Skala äggplantan och skär i 5 mm tunna skivor. Lägg dem i vatten med limejuice och salt för att dra ur den beska smaken. Skala och kärna ur och finhacka tomater, lök och oliver. Blanda olja och vinäger med oregano, peppar, persilja och salt. Rör sedan ner tomater, lök och oliver. Varva äggplanta och vinägrettblandning i en eldfast form, åtminstone två lager av varje. Täck med aluminiumfolie och ställ 200-225°C i 20 minuter. Tag av folien och låt stå ytterligare ca 15 minuter i ugnen tills äggplantan har fått en mörkare färg.

Maria Dahlquist
2004-06-08