Nu är den färska sparrisen som allra bäst. Passa på att njuta av den i olika former. Förhör dig bara i affären så att den är relativt nyskördad, så riskerar du inte att få "träig" sparris.

Odla själv
Sparris är känt för att vara svårodlat. Som mycket annat handlar det mest om tålamod och noggrannhet. Den vita sparrisen odlas under jord och skall kupas väl. Odlar man istället grön sparris så får de vackra stänglarna komma upp i dagsljuset. Den ljuslila sparrisen man ibland får i Frankrike är egentligen den vita som fått lov att komma upp i dagsljuset en kort stund före skörd.
Vit sparris skall skalas. Det går med potatisskalare, men unna dig gärna en sparrisskalare. Den kostar inte många tior och bryter inte av stänglarna så lätt. För all sparris gäller att man skär av en bit av stjälken längst ner. Sätt den sedan gärna i kallt vatten 1/2 timme före kokning, så piggnar den till.
Koka sedan i lättsaltat vatten tills den precis mjuknat något. Tiden beror på tjockleken på sparrisen, men vit kokas ca 8-10 min och grön bara runt 5 min.

Serveringstips
Färsk sparris behöver inte så mycket tillbehör för att göra sig bra. Rört smör med lite citron i räcker gott. Eller en smörklick och flagad parmesan. Kanske hollandaisesås! Naturligtvis är den också perfekt som grönsakstillbehör till både fisk- och kötträtter. Det är bara att njuta!

Matklubben
2002-05-01