Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är nyttigt råder det ingen tvekan om. Tänk på att välja äpple efter vad du skall använda det till.
Äpplen innehåller mycket fibrer vilket är bra för magen och tarmarna. Dessutom innehåller de vitaminer, precis som andra frukter och det får vi sällan för mycket av.
Välj äpple efter vad du skall använda det till. Skall det vara ett rent "ätäpple" så är det en smaksak om man gillar syrligt , saftigt eller sötare och mjöligare. I annat fall är det lämpligt att använda en mjölig sort till äppelkaka och mos t ex, men en fast sort om man avser fylla ett helt äpple och ugnsbaka det.
Gravensteiner är ett gulrött, stort äpple som är gott i matlagning. Cox Orange och Ingrid Marie är goda "ätäpplen" som håller sig länge, särskilt Ingrid Marie. James Grive är sött och gult, lite mjöligt. Passar bra även i matlagning. Så har vi Alice, Cox pomona, Signe Tillisch och många andra som jag tycker du skall prova dig fram till för att finna just ditt favoritäpple.

Ullas knäckiga äppelpaj
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Toscasmet:
1 dl mandel eller nötter
1 dl socker
50 gram smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Fyllning:
4 medelstora äpple
1 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
rivet skal av 1/2 citron

Pajdeg: Lägg mjölet i en skål. Klicka ner smöret i små bitar i mjölet och smula sönder det med fingertopparna. Häll i vatten och blanda ihop till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt. Låt ligga kallt en stund. Toscasmet: Grovhacka mandel (eller nötter) och lägg dem tillsammans med de andra ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp blandningen. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda den tomma pajbottnen i mitten av ugnen i 20 min. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem på pajbottnen. Blanda socker, potatismjöl och citronskal och strö över. Bred toscasmeten över äpplena. Grädda i mitten av ugnen till äpplena är mjuka och toscasmeten fått färg, ca 15 - 20 min. Servera med vaniljvisp eller grädde.

Maria Dahlquist
2002-09