14:e februari är det dags för alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag, eller s:t Valentines day som den heter på engelska är en relativt ny högtidsdag i Sverige. Under 50-talet började butiker försöka uppmuntra oss till att köpa små saker till våra nära och kära. Men det var först på 90-talet som det tog fart på riktigt. Då började vi skicka kort, köpa blommor och choklad på allvar till våra älsklingar.

Men hur kommer det sig att vi har en dag för det och vart kommer traditionen ifrån? Vem var s:t Valentin?

Sankt Valentin, eller sankt Valentinos är åtminstone 3 olika personer som går under samma beteckning. De dog martyr död någon gång under 200- och 400- talet.

Den mest kända av dem är en präst som levde och verkade i mitten av 200-talets Rom, där det under den tiden var förbjudet att utöva den kristna religionen. Dåvarande kejsaren Claudius II var känd för sina avrättningar av kristna. Valentinos, den kristna prästen vigde par i hemlighet och för det blev han halshuggen 14:e februari 269 e.Kr. Han valde att dö martyrdöden före att avsäga sig sin tro.

På grund av det firades han inom den romersk-katolska kyrkan från 498 e. Kr till 1969.

Men hur kom kärleken in i det hela då?

Jo, nu är det så att turtur duvorna inleder sin parningstid i mitten av februari och duvorna är kända för att de lever med samma partner hela sitt liv. När den ena parten dör i ett förhållande, så lägger sig den andra duvan bredvid sin partner och dör den med. Så kom kärleken och tvåsamheten in i det hela.

St. Valentines day började firas som kärlekens dag i England någon gång under 1400-talet. Men den man valde till sin Valentin då, var den man skulle förlova sig med. Så man valde sin partner för livet.

Det första alla hjärtans dags kortet sägs vara ett som hertigen av Orleans i frankrike sände till sin fru år 1415 då han satt fängslad i towern i London.

I Usa började en kvinna vid namn Ester Howland tillverka alla hjärtansdag kort under 1870-talet. De blev mycket populära i överklassen på den tiden. Hon tillverkade dem av tyg och spetsar. Men de ansågs vara vågade och obscena så postkontoren vägrade att dela ut dem.

Alla hjärtans dag firas i hela världen, men på olika sätt.

I Usa är det en stor kommersiell högtid där kort skickas, blommor och choklad. I Venedig håller man en stor karneval i kärlekens ära och i Japan skickar män vit choklad till kvinnan de älskar.

Här i Sverige firar vi det lite som vi vill, men många anammar den amerikanska traditionen med blommor, kort och choklad.

Chokladen är ju känd för att vara ett så kallat afrodisiaka, ett ämne som ska öka sexlusten. Ordet afrodisiaka kommer från namnet Afrodite, kärleksgudinnan inom den grekiska mytologin. Därför är det helt naturligt att vi vill ge våra älsklingar just choklad.

Andra kända afrodisiaka är:
 • Alla skaldjur, så som hummer m.m. Mest känd är nog ostronet.
 • Fänkål, grekerna ansåg denna grönsak vara stark sexuellt stimulerande.
 • Sparris. Men den ska främst ha verkan på män.
 • Cayennepeppar. Men var försiktig i hanteringen. Vi vill bara ha starka kryddor i maten, ingen annanstans.
 • Ingefära. Den har ett rykte över hela världen som ett starkt afrodisiakum. Enligt indisk litteratur rekommenderas en blandning av ingefärssaft, honung och löskokta ägg som ett botemedel mot impotens.
 • Kanel. Men det har bäst verkan på kvinnor. Så blir man bara snäll av pepparkakor?
 • Kryddnejlika. Främjar matsmältningen, kanske är därför det gör en piggare?
 • Vanilj. Lika mycket ett afrodisiakum genom doften som genom smaken.
Så hur ska du uppvakta din älskling på denna dag?

Som avslutning på denna artikel tänker jag lägga till några fakta om kyssar. För kyssar är ju verkligen något som hör kärleken till.
 1. I kama sutra, den klassiska erotiska läran från Indien, talas det om 20 olika kyssar.
 2. I Japan ansågs kyssar vara smutsiga, sjukdomsspridande och oblyga. Så de var förbjudna enlig lag. På grund av det klippte man bort 267 000 meter kyss scener ur amerikansk film som hade premiär i Japan 1926.
 3. I riverside californien, finns en gammal lag som säger att det är förbjudet att kyssas om inte båda parter tvättat sina läppar först med rosenvatten. (!?)
 4. En kyss som varar i en minut bränner 26 kalorier. Vilket trevligt sätt att bränna dem på.
 5. I en amerikansk undersökning är det konstaterat att 8 % har ögonen öppna under en kyss. Hela 20 % erkänner att de tjuvkikar medan de blundar. 41 % upplevde sin första kyss när de var 13-15 år gamla och 36 % fick vänta tills de var 16-21 år gamla.
 6. Mest minnesvärda kyss enligt samma undersökning var Brett och Scarlett O’Haras kyss i borta med vinden.
Glad alla hjärtans dag önskar jag er alla!