En av mina stora passioner i livet är skaldjur. Här får du receptet på två favoriter.

Gambas al ajillo
Inget för den som är rädd för vitlök, men för oss andra en härlig förrätt, för att intetala om hur gott det är att doppa brödet i oljan.
100 gr räkor (skalade)
1 dl olivolja
1 dl majsolja
5 klyftor vitlök
färsk chili (efter smak)
1/2 dl sweet chili
2 små salladslökar i skivor

Hacka eller skiva vitlöken poch salldslöken. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i vitlök, salladslök och chili. Låt puttra någon minut. Låt kallna. Häll på oljor och sweet chili och häll i räkorna.

Moules gratinées
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 kg färska blåmusslor
100 g smör
2 vitlöksklyftor
persilja

Sätt ugnen på 250 grader. Börja med att göra vitlökssmör. Blanda ner de pressade vitlöksklyftorna i smöret och rör om. Skrubba rent musslorna med borste. Knacka dem i bänken för att se om de lever och kasta bort de som är stängda. Koka upp vin, vatten och persilja. Lägg i musslorna och koka tills de öppnar sig, ca fyra minuter. Låt musslorna svalna och ta sedan bort den övre skalhalvan. Lägg en klick (ca 1 tsk) vitlökssmör på varje musselhalva och gratinera tills smöret har smält.
Njut...

Matklubben
2000-08-03